Zoals ik gisteren al schreef, is het nog niet heel makkelijk een treinkaartje te boeken in India. Maar het is gelukt: dankzij het Indiase telefoonnummer van een vriend van een vriend, heb ik nu een officiëlige account op de site van de Indian Railwail Catering and Tourist Corporation en kan ik online treinkaartjes boeken. Wat ik meteen maar gedaan heb.

De eerste etappe was nog redelijk makkelijk: Delhi – Agra, 190km., 2-4u. Met een twintigtal treinen om uit te kiezen, dus de goede combinatie tijd/prijs/klasse was snel gevonden. De tweede etappe gaat van Agra-Jaipur, ook een veel bereden traject. Als ik hiervoor morgen een kaartje zou willen boeken, zijn er nog 4 opties. Die boek ik dus ter plaatse, met mijn online account mag ik maar maximaal 6 tickets boeken, die wil ik niet besteden aan ‘makkelijke’ trajecten. De volgende ‘leg’ is wat spannender: Jaipur – Mumbai, 1150km, 17-22u. Slechts 1 trein was er nog beschikbaar op de dag dat ik wilde reizen, maar die stopte in New Mumbai, nog zo’n 1,5u van de oude stad vandaan.

Uniek systeem

Nu kent de Indian Railways het unieke systeem van een wachtlijst, in twee smaken zelfs. De eerst is RAC, reservation against cancelation. Met een RAC-ticket heb je gegarandeerd toegang tot de trein. Ze gaan er vanuit dat er altijd wel een paar mensen op het laatste moment cancellen, de trein missen, etc. Die lege plekken vullen ze op met RAC-gangers. Met een RAC heb je geen vastgestelde plaats, maar wel plaats.

De volgende stap is de waiting list: voor iedere uitverkochte trein wordt een waiting list geopend. Je kunt een ticket kopen voor een plek op die waiting list. Als iemand zijn ticket cancelled, schuif jij een plekje op de wachtlijst op. Als je bovenaan bent gekomen en er is een afzegging, kom je op de RAC-lijst en heb je gegarandeerd plaats. Zo niet wordt de prijs van het ticket minus een klein bedrag aan administratiekosten teruggestort.

En ook daar zijn dan weer uitzonderingen op. Voor alle treinen geldt ook nog het systeem van ‘Tatkal’, ‘onmiddellijk’ in het Hindi: een deel van de tickets wordt achtergehouden voor verkoop 24u voor de trein vertrekt, tegen een opslag natuurlijk. Daarnaast zijn er nog quota speciaal voor toeristen (en voor senioren, gehandicapten, kinderen en vrouwen, maar daar heb ik niks aan). Treinkaartjes binnen het toeristenquotum kunnen echter alleen geboekt worden op een aantal geselecteerde stations en niet online.

bishwa_iztema_2013_phase_ii_on_train_01_by_mayeenul_islam

Ik sta nu dus op de 11e plek voor een plek op de nachttrein van Jaipur-Mumbai. En ik ga mijn geluk beproeven bij de toeristenbalie van het station in New Delhi, waar mijn hotel gelukkig 5 minuten vandaan zit. Ik verheug me wel op die treinreis. Ik heb nog nooit 20 uur in een trein gezeten, ben heel nieuwsgierig naar hoe dat is. En ik koop een e-reader voor die tijd 🙂

Lalala, geld

5 Dagen geleden kondigde de Indiase president Modi aan dat alle briefjes van 500 en 1000 roepie (7 & 14 euro) met onmiddellijke ingang ongeldig werden verklaard in de strijd tegen corruptie en zwart geld. In eerste instantie maakte ik me daar niet zo druk over, ik heb nog nauwelijks Indiaas geld en geen briefjes van 500 of 1000. En ze zouden er toch wel rekening mee houden dat de pinautomaten andere coupures zouden gaan uitspugen? En anders kan ik natuurlijk altijd geld wisselen.

Nou, nee dus. Op zoek naar iets heel anders kwam ik op het Thorn Tree forum van Lonely Planet dit bericht tegen:

lonely planet Thorn tree forum

Niks geld wisselen, niks pinautomaten. En deze persoon was niet de enige met dit probleem, meerdere mensen zaten ‘vast’ in hun hotel omdat ze nergens geld vandaag konden halen om iets anders te doen. Een Indiaase reaguurder sprak de hoop uit dat eea begin december toch wel opgelost zou moeten zijn. Ik hoop eerlijk gezegd eerder.

Foto: CC, Mayeenul Islam